miruna.ro

 
2009   |   2010
2008   |   2009   |   2010

Muntii Orastiei - Cetatile Dacice

    Poate pentru ca citisem cind eram mic o povestire (de fapt cred ca era o culegere de povestiri) cu titlul "Sarmisegetusa - cuib de vulturi" mi-am facut o imagine despre Sarmisegetusa Regia ca fiind ceva inaccesibil, un loc unde doar vulturii pot ajunge. Dar nu e de loc asa.
    Ne-am stabilit "tabara" la o pensiune din Costesti (Costestiul de Hunedoara pentru ca se pare ca e plina tara de localitati cu numele asta) loc de unde am plecat dimineata devreme spre Sarmisegetusa, capitala regilor daci. Drumul este in amenajare, se amenajeaza si cursul piriului din zona, asa ca nu a fost nici o problema sa ajungem cu masinile pina la intrarea in cetate. Doar ultimii 2-300 de metri au fost mai ciudati fiind panta un pic mai abrupta.
    Drumul trece printre zidurile milenare, pe linga vestigiile vechiului drum pavat si te scoate undeva deasupra zonei sacre, de unde se vede o perspectiva asupra ruinelor sanctuarelor. E impresionant, ai o senzatie stranie cind simti incarcatura sacra a acelor locuri.
    De altfel in noaptea dinaintea excursiei noastre a fost un grup ciudat in zona, au facut ceva procesiuni acolo, erau luminari si iconite in diferite puncte ale vestigiilor.
    La intoarcere am ocolit zidurile ca sa vedem si ruinele baii romane dar nu am reusit sa le gasim prin padure. Ne-am intors la pensiune de unde (din Costesti) am urcat la Blidaru si la Costesti Cetatuie, doua din cetatile dacice ce faceau parte in vremurile respective din linia de aparare a Sarmisegetusei Regia.
    Urcusul la Blidaru e mai lung si mai anevoios, trebuie putina conditie fizica dar cred ca merita sa urci pina acolo. La Costesti Cetatuie drumul e mai usor, sint case pina aproape de cetate si deci si un drum de tara, chiar daca destul de abrupt


Sarmisegetusa Regia
Blidaru
Costesti Cetatuie


Nume:

Comentariu:


* Comentariul va fi afisat dupa verificarea lui.