miruna.ro

 
2009   |   2010
2008   |   2009   |   2010

Apuseni - Padis - Cetatile Ponorului

    Probabil cel mai renumit obiectiv din Padis, Cetatile Ponorului isi merita cu prisosinta renumele. E o pestera mai mult decit impresionanta, te face sa te simti mic si neinsemnat in comparatie cu imensitatea deschiderii ei.
    Pentru ca am hotarit sa nu mai urcam la balcoane (vorbisem cu cineva si ne-a spus ca nu mai e mare lucru de ele) am avut timp sa vedem Poiana Ponor cu Piriul Ponor si cu cele doua puncte importante ale sale: Izbucul Ponor, locul de unde izvoraste de sub munte si Ponorul Ponor, locul unde intra sub pamint pentru a aparea iar la suprafata la intrarea in Cetati. Izbucul e destul de interesant si locul e destul de salbatic, in schimb ponorul e mai degraba o zona mocirloasa unde se pierde un firisor de apa. Asta cel putin in perioada anului cind am fost noi pe acolo (sfirsit de iulie, an secetos).
    Pentru a ajunge la Cetatile Ponorului se merge un pic pe drumul forestier care pleaca din Glavoi fara gunoi spre Cabana Cetatile Ponorului iar apoi se coboara la dreapta pe poteca care se afunda in padure. Oricum toate potecile din Padis sint foarte bine marcate, e imposibil sa ratezi un obiectiv.
    Dupa o coborire accentuata terminata cu o portiune unde sint montate scari si lanturi/cabluri pentru a putea trece se ajunge in fata Cetatilor Ponorului care, cum am spus si mai sus te coplesesc prin imensitatea lor. Bolovanii care par mici pietre de sus sint de fapt bolovani de 2x2 metri. Cu chiu cu vai am ajuns la intrarea in pestera. Nu am coborit in pestera pentru ca trebuia coborit un prag de aproximativ 3 metri si din nou nu aveam echipament adecvat la noi. Dar oricum era un frig de crapau pietrele in gura pesterii asa ca nu am stat prea mult in zona.


Izbucul Ponor si Ponorul Ponor
Cetatile Ponorului


Nume:

Comentariu:


* Comentariul va fi afisat dupa verificarea lui.